riktlinjer och Dokument

Här hittar du våra aktuella stadgar och fastighetsdokument

renovering och ombyggnad

Styrelsen vill påminna om att den enskilde bostadsrättsinnehavaren inte äger sin lägenhet utan rätten att utnyttja den. Alla lägenheter ägs av bostadsrättsföreningen. Man får ändra mycket själv, men inte bygga om eller ändra planlösningen hur man vill.

  • Den som vill ändra planlösning, riva eller bygga väggar, flytta kök eller badrum är skyldig att ansöka om tillstånd hos styrelsen och i vissa fall också bygglov från Stadsbyggnadskontoret. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar själv för att ta reda på om det krävs bygglov eller bygganmälan.
  • Om du ska kakla om i våtutrymmen hänvisar vi till PER:s (Plattsättningsentreprenörers Riksorganisation) och Byggkeramikrådets branschregler, som finns att läsa bl.a. här. Styrelsen vill ha in namn på den firma som ska utföra arbetet (firman ska vara auktoriserad och följa dessa regler). I Stockholms län finns enligt Byggkeramikrådet idag ca 500 behöriga firmor.
  • Om du ska göra elarbeten i din lägenhet behöver du anlita en certifierad elektriker. Hos Elsäkerhetsverket hittar du auktoriserade elinstallationsföretag.
  • I många fall (t.ex. nybyggnation och flytt av kök eller badrum) krävs bygglov vilket också måste delges styrelsen för godkännande. Har du ytterligare frågor är du välkomna att höra av dig till styrelsen!
  • Störande och bullriga arbeten såsom rivning, borrning etc. får endast ske vardagar mellan 08-17.
  • Den som bygger om och under renoveringen använder big bags för avfall måste ombesörja att säckarna tas bort från trottoaren nästföljande vardag. Inför helger alla helger ska säckar vara borttagna.
 

VIKTIGT ATT KÄNNA TILL
När det gjordes stambyte i fastigheten 1987 lämnades en del av de gamla rören kvar i väggarna. Dessa rör får under inga omständigheter användas. Skulle de användas leder det till enorma problem och vattenskador. Varje lägenhetsinnehavare är därför skyldig att informera entrepenören om detta, för att undvika felkopplingar och vattenskador i fastigheten.

Behöver du planritning för din lägenhet finns här de ursprungliga ritningarna för ett våningsplan på Hornsgatan respektive Brännkyrkagatan.

andrahandsuthyrning

Föreningen följer i stort Hyresnämndens praxis för andrahandsuthyrning. Om du ska hyra ut din lägenhet krävs att du har fått din ansökan godkänd av styrelsen samt att ett avtal upprättats mellan dig och tilltänkt hyresgäst. Föreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrning, vg se stadgarna 18§.

För nedladdning:

namnändring på dörrar och i trapphus

Vi vill att alla lägenheter har likadana namnskyltar som idag, anmäl därför per mail till styrelsen om du behöver en ny namnskylt så bekostar föreningen detta. Även namnändringar på anslagstavlan i porten anmäls per mejl till styrelsen.

tvättstuga

Gå in på bokatvattid.se/logga-in/ (och spara som bokmärke!) för att boka tvättid. Använd ditt lägenhetsnummer som användarnamn och det lösenord som du fått i brevlådan. Om du inte känner till din kod kan du skicka en förfrågan till brfuvenstorre22@gmail.com.

Tvättstugan, som är gemensam för både Brännkyrkagatan och Hornsgatan ligger i källaren på Brännkyrkagatan med ingång via gården. Du kommer in med samma nyckel som till port och vind.
Tvättstugan har tre tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp. Tvättpassen är två timmar från 07-23 (man hinner då med att köra sex maskiner på ett pass). För att vi ska få maximalt utnyttjande får en bokad tid användas fritt om den ej tagits i anspråk inom 30 min. Torkmaskiner får användas max 40 min efter avslutat pass.

trivsel

Ett par gånger om året skickar vi i styrelsen ut ett informationsbrev till alla hushåll. Där, och under rubriken aktuellt på hemsidan, kan du läsa om vad som är på gång i föreningen, vilka datum du bör boka in och vilket underhåll vi eventuellt planerar utföra den närmsta tiden.

Det är viktigt att alla goda grannar trivs i och utanför våra hus. Använd sunt förnuft och visa hänsyn. Sätt gärna en lapp i hissen/trappuppgången och meddela oss grannar om du vet att du kommer att störa extra mycket, kanske p.g.a. renoveringsarbete eller fest.

Den 17 december varje år firar vi vår självständighet. Det är datumet då vi förvärvade fastigheten. Då träffas alla vi grannar med glögg och mys ute på gården. Välkommen!

DÖRRMEKANIK

Föreningen har investerat i automatisk öppning av våra portar, innerdörrar samt dörrar till gården. Det är viktigt att den som lastar och lossar eller flyttar in eller ut stänger av automatiken. Gör man inte det och lägger en sten eller kilar fast dörren går den sönder och vi får alla bekosta reparation.

För innerdörrarna gäller följande:
Ovanför dörrarna som är innanför våra portar finns ett vred som kan vridas till 0 om man vill stänga av den elektriska öppningen. För att sätta igång den igen vrider man den till 1 igen.

För dörren ut mot gården på Brännkyrkagatan 81 gäller följande:
*Det finns två svarta knappar på höger sida om dörrmekaniken ("plåtlådan" ovanför dörren).
*Den ena knappen är för att slå på och av mekaniken.
*Den andra knappen har tre lägen: I, 0 och II.
*I läge I öppnas dörren med kod och stängs igen, i läge 0 öppnas dörren inte alls och i läge II ställer man upp dörren och då stängs den inte alls.
*Skulle dörren vara låst prova att sätta knappen på läge I.
 

Sophantering

Sedan juli 2020 har föreningen en sopsug installerad i porten på Brännkyrkagatan. Det ena nedkastet är för matavfall och det andra är för restavfall. På papperspåsarna avsedda för matavfall finns en tydlig instruktion om vad som kan slängas där och inte. Här kan du läsa mer om sortering av matavfall, som blir obligatoriskt för alla hushåll i Stockholm 2023. Felanmälan av sopsugen görs till Envac på mejl eller telefon 08-775 33 70.

Behöver du fler papperspåsar till matavfall finns det att hämta vid tvättstugan.

Föreningen har inga avfallskärl för grovsopor. Kartonger, tidningar, glas, metall och batterier tas därför till återvinningsstationer på Torkel Knutssons gata, alternativt utanför Zinkensdamms IP. Andra grovsopor måste slängas på lämplig återvinningscentral.

gården

På gården finns gemensamma utemöbler och grill under sommarhalvåret. En lista kommer att sättas upp på gårdsdörrarna i början av sommaren, där du kan boka in dig för att vattna växterna på gården under en vecka.